ActionScript

 

Nedan hittar du mina guider om ActionScript. Kicka på valfri guide för att lära dig mer om ActionScript.

ActionScript är ett objektorienterat programmeringsspråk som ursprungligen utvecklades av Macromedia vilka sedan köptes upp av Adobe. Språket är open source och används vid utveckling av Flash och Air applikationer. ActionScript kan skapa applikationer som kan köras både på webben och lokalt på användarens dator. Numera går det även att skapa appar med ActionScript som kan köras på smarta mobiltelefoner med Google Android och iOS för Apple iPhone och iPad.

Actions

Flash Player 2 var första versionen av Flash som hade någon form av skript stöd. Dessa bestod bara av enkla Actions som kunde exekveras för att kontrollera tidsaxeln i Flash. Flash Player 3 och Flash Player 4 fick ökat stöd för Actions med tillägg för till exempel loopar och variabler.

ActionScript 1

ActionScript 1.0 släpptes tillsammans med Flash Player 5 i September 2000 och var den första version som kallades för ActionScript. Detta var även den första version av ActionScript som gick att programmera med en text. Tidigare hade man valt Actions från en meny. Flash Player 6 introducerade inga större förändringar av språket.

ActionScript 2

ActionScript 2.0 släpptes med Flash Player 7 i September 2003. ActionScript 2 införde bland annat klasser och möjligheten att ärva klasser. Förändringarna gav möjlighet till att strukturera upp program på ett mer objektorienterat sätt än med tidigare version av ActionScript.

ActionScript 3

ActionScript 3.0 är den senaste versionen av programmeringsspråket för Flash. Denna version kom i Juni 2006 med Flash Player 9. Detta var en helt ny version av ActionScript som körs helt separat i Flash Player från tidigare versioner av ActionScript. Flash Player 10 och Flash Player 11 presenterade en rad prestanda förbättringar men använder fortfarande samma version av ActionScript dock med ett utökade klassbibliotek. Flash Player 11 introducerade bla Stage 3D vilket ger ActionScript hårdvaruaccelererat stöd för 3D grafik.

ActionScript programmerare

Detta var lite kort om ActionScript och dess historia. Behöver du en frilansade ActionScript programmerare så tveka inte att kontakta mig. Jag har lång erfarenhet som Flashutvecklare och började programmera i Flash när ActionScript 2 var det hetaste som fanns inom detta område.